Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Łukasz

Boże Narodzenie

10.12.2018 8:23

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

SKŁADNIKI Babka: - 200 g masła - 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado) - 4 jajka - 250 g mąki - 100 g mielonych migdałów - 200 g daktyli - 100 g orzechów włoskich - 150 g marcepanowych kartofelków - 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy) - 1 łyżeczka przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa: - 100 g masła - 100 g cukru pudru - 200 g serka typu Philadelphia - kilka orzechów włoskich - kilka kandyzowanych czereśni PRZYGOTOWANIE Babkę piecz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne pół godziny do prawie suchego patyczka (gorące ciasto może delikatnie jeszcze zostawać na wykałaczce). Babkę wstaw na około godzinę do lodówki, aż do zastygnięcia polewy. Formę na babkę o średnicy 23 cm posmaruj masłem i posyp mąką. - Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij babę na paterę lub talerz. Babka /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2018/12/Babka-Bozonarodzeniowa.html