Ramen - japoński rosół na wypasie

Łukasz
Zupy
11.02.2016 10:13
Ramen - japoński rosół na wypasie

SKŁADNIKI Bulion: - 3 marchewki - 2 cebule - 1 pietruszka - kawałek selera, korzeń - 1 łodyga selera naciowego - 1 por - 5 cm korzenia imbiru - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach - kilka glonów kelp - 1 łyżka oleju sezamowego - 1,5 litra wody - 3 łyżeczki pasty miso - 2 łyżki wina mirin - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka jagód goi Marynowane tofu: - 1 kostka wędzonego tofu (300 g) - 1 łyżeczka płatków chili - 2 ząbki czosnku - 2 cm korzenia imbiru - 1 łyżeczka sezamu - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki: - 300 g makaronu do ramenu - tuzin grzybów shiitake - kilka grzybów mun - 2 łyżeczki glonów watakame - 1 pęczek szczypiorku - kiełki fasoli mung - jajka ugotowane na twardo - zielony ogórek - czarny sezam PRZYGOTOWANIE Bulion - Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pamiętaj, że ich objętość rośnie 10-krotnie, dlatego 2 łyżeczki na podaną ilość bulionu w zupełności wystarczą! - Ugotowane na twardo jajka poprzekrawaj na połówki. Grzyby mun pokrój w paski, shiitake pozostaw w całości. - W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz przyprawy — listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Możesz wykorzystać klasyczny pszenny makaron do ramenu lub dowolny inny w japońskim, lub chińskim stylu, np. undon lub soba. - Tofu pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Wyjmij również glony kelp i pokrój je np. w paski. - Glony watakame zalej niewielką ilością letniej wody i również odstaw na kwadrans. Następnie odcedź je i pokrój w paski. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Następnie wlej 6 szklanek wody (1,5 l) i wrzuć wszystkie warzywa oraz glony kelp. Pozostałe warzywa możesz ponacinać lub poprzekrawać na mniejsze części. Ogórka pokrój w plastry (razem ze skórą), a szczypiorek posiekaj. - W tym czasie przygotuj marynowane tofu i warzywa. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. - Przed podaniem smaż chwilę na patelni (już bez tłuszczu, bo dodaliśmy go do marynaty).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/02/ramen-japonski-rosol-na-wypasie.html