Przez lata jedyną wersją śledzi jakie moglibyście zobaczyć na moim stole były klasyczne śledzie w oleju z cebulką (u mnie zawsze w dużych ilościach) lub śledzie w śmietanie. Pamiętajcie, że ze śledziami można zrobić dziesiątki sałatek i przystawek, które zazwyczaj szykuje się błyskawicznie, a jeszcze szybciej znikają ze stołu 🙂 Choć śledzie najczęściej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, to możecie je przygotować na wiele innych okazji, jak i bez nich. Ale w pewnym momencie postanowiłam jednak spróbować czegoś innego, czegoś co na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasuje. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na każde święta, spotkania z przyjaciółmi większe bądź mniejsze przyjęcia. Jeśli nigdy nie próbowaliście takiego połączenia – śledzi i słodkiej żurawiny – to koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis. Moja rodzina i przyjaciele zawsze zjadają się nimi ze smakiem. Żałuję, że tak późno spróbowałam śledzi z żurawiną.