Oba placki można piec razem w piekarniku (w termoobiegu), jeśli macie dwie takie same formy lub jeden po drugim, pamiętając, że tak jak już wspominałam drugą bezę należy wtedy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Na dżem przełożyć połowę masy bezowej (lub jeśli już podzieliliście składniki na pół i robiliście bezę z 3 białek to całość ; ). Pozostałe składniki: 450 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 38 x 21 cm (mierzone od dołu blachy) wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli podobnie jak ja, nie posiadacie 2 jednakowych blach potrzebnych w przepisie i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę przygotujcie bezpośrednio przed pieczeniem, ponieważ nie może czekać ; ) Wtedy oczywiście na jedną partię powyższe składniki dzielimy przez dwa ; ) Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (małymi partiami), cały czas mieszając mikserem.