Solony karmel

Nawoja
Przetwory
02.02.2018 14:18
Solony karmel

Sos solony karmel (składniki na ok. 1/2 szklanki sosu) - 65 g cukru białego (ale jak macie trzcinowy to jest jeszcze lepszy!) - 25 g masła - 35 ml śmietanki 30%/36% - 1/2 łyżeczki soli Na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia się cukru (nie mieszać w trakcie rozpuszczania! Gdy tylko cukier się roztopi i nabierze lekko bursztynowego koloru, zestawić patelnię z palnika i dodać najpierw masło (będzie skwierczeć, a cukier stwardnieje), postawić na palnik, podgrzewać i ciągle mieszać do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadzać cukru do wrzenia, ani mocnego przyrumienienia - nabierze goryczy i karmel nie będzie się już do niczego nadawał. Jeśli zdarzy się, że w sosie będą grudki, należy gorący przelać przez sitko. Podgrzewać do rozpuszczenia się soli i powstania gładkiej, lejącej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/02/solony-karmel.html