Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami Składniki: 200 g masła/margaryny (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 100 g suszonej żurawiny (u mnie Helio) 100 g obranych migdałów (u mnie Helio) Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzechów włoskich, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy formując płaskie ciasteczka. Owsiane kruche ciasteczka z żurawiną i migdałami to domowa wersja popularnych owsianych ciastek śniadaniowych. Ja nie przepadam za rodzynkami, więc użyłam mojej ukochanej suszonej żurawiny, która w tych ciasteczkach sprawdziła się genialnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C z termoobiegiem około 15-20 minut, aż się ładnie zezłocą. Masło/margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i gładką masę.