Kapuśniak z ziemniaczkami

Pati
Zupy
06.12.2018 16:50
Kapuśniak z ziemniaczkami

Kapuśniak z ziemniaczkami Składniki: 1 kawałek wędzonego żeberka korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka 300 g boczku wędzonego 1 łyżka smalcu 2-3 łyżki mąki pieprz sól W międzyczasie kroimy kapustę kiszoną (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się ciągnie w zupie 🙂 ) i ścieramy na tarce na dużych oczkach obraną marchewkę. Następnie wrzucamy je na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaczki zmiękną i się zarumienią. Dodatkowo: 4-5 średnich ziemniaków 2-3 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju sól Na początku gotujemy wywar. Na końcu zasmażkę dodajemy do zupy i dobrze mieszamy (uwaga zasmażka jest bardzo gorąca, a w momencie dodawania do zupy może pryskać). Na początek obieramy ziemniaki, następnie kroimy je w małą kostkę, zasypujemy mąką, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Warzywa wraz z sokiem z kiszonej kapusty dodajemy do czystego wywaru. W czasie kiedy nasz kapuśniak się gotuje zajmujemy się ziemniakami. Na jesienne chłody idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające zupy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/kapusniak-z-ziemniaczkami