Piętrowiec z makiem i masą orzechową

Pati
Ciasta
18.12.2019 14:26
Piętrowiec z makiem i masą orzechową

Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Makowiec: 300 g maku 250 ml wody 350 ml mleka 9 ml aromatu migdałowego 2 łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio) W drugiej misce ucieramy żółtka z drugą połową cukru (1/2 szklanki) na jasną masę. Następnie wsypujemy mak, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu (tak aby płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją makowcem, na który nakładamy pozostałą część masy. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho na bogato. Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy miód oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Makowiec pieczemy w 150°C z termoobiegiem przez godzinę. Serki mascarpone delikatnie ucieramy i dodajemy masę orzechową. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Dodajemy do nich połowę cukru (1/2 szklanki) i ucieramy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/pietrowiec-z-makiem-i-masa-orzechowa