ŚRODA: SMAŻONY RYŻ YANGCHOW Z POLĘDWICZKĄ I KREWETKAMI

Agnieszka
Obiad
05.12.2018 7:00
ŚRODA: SMAŻONY RYŻ YANGCHOW Z POLĘDWICZKĄ I KREWETKAMI

Łatwe Liczba porcji: 2 duże Ryż yangchow – ryż z jajkami Danie to możecie spotkać pod różnymi nazwami: yangchow, yang chow, young chow, yeung chow, young thzou, ale w każdym przypadku chodzi o to samo, czyli smażony ryż z jajkami plus rozmaite dodatki jak groszek, marchew i wieprzowina. Ryż yangchow jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni chińskiej na Zachodzie, co wynika z faktu, że jest bardzo proste i zawiera składniki powszechnie dostępne w naszym kulinarnym kręgu kulturowym. Przepis pochodzi z serwisu Thespurceeats.com Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Tajemnica smakowitości ryżu wynika w dużej mierze z dodatku jajek smażonych razem z ryżem lub osobno i potem miksowanych z nim. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na nią krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Krok 2 Krewetki obierz z pancerzyków, jeśli są w całości, pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli macie ryż z poprzedniego dnia, kawałek pieczeni, zesmażcie wszystko razem, dodajcie krewetki i jakieś warzywa, żeby nadać daniu świeżości i pyszne danie gotowe. Wytrzyj patelnię, rozgrzej 2 łyżki oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się nie przypalił. W londyńskim Chinatown danie występuje pod nazwą special fried rice, w USA sprzedawane jest jako house fried rice. Odcedź, połóż na sicie, żeby odsączyć wodę z ryżu. Krok 1 Zagotuj szklankę wody, ryż przepłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości pod przykryciem 15-18 minut. Jest to również świetny pomysł na zużycie resztek z lodówki. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. , ryż do yangchow powinien być wczorajszy, bo najlepiej się smaży, nie zawiera tyle wody co świeżo ugotowany. Delikatna, kremowa otoczka z jajecznicy sprawia, że ziarenka ryżu nabierają zupełnie innego smaku. Krok 3 Polędwiczkę osusz ręcznikiem, odkrój tłuszczyk i białe błonki, pokrój w plastry a potem w paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-smazony-ryz-yangchow/