Mam nadzieję, że dacie im szansę, nie tylko od święta :) Ulubione uszka z kapustą i grzybami Drukuj przepis Składniki ► grzyby leśne suszone [40 g / 4 garście] ► kapusta kiszona [500 g / ok. 4 i 1/2 szklanki] ► cebula [150 g / 1 duża sztuka] ► masło [50 g / 5 łyżek] ► mąka pszenna [260 g / 2 szklanki] ► mleko [170 g / 3/4 szklanki] Dodatkowo: ► sól [1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki] ► pieprz [1/2 łyżeczki] ► 2 listki laurowe i 2 kulki ziela angielskiego – opcjonalnie Przygotowanie Grzyby przepłukać (zwłaszcza, jeśli używamy kupnych i nie wiemy w jaki sposób były czyszczone), zalać wodą, aby całe były przykryte i zostawić do namoknięcia na minimum 3-4 godziny. Kwadracik z ciasta odkleić od stolnicy i nałożyć kulkę z farszu (nakładamy zawsze na część, która bezpośrednio dotykała stolnicy, bo lepiej się klei – zewnętrzna strona ciasta zdąży odrobinę przeschnąć i jest szansa, że tak sklejone uszka rozkleją się podczas gotowania. Do garnka z wywarem grzybowym i kapustą wlać dodatkowe 500 ml wody i gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 30-40 minut, do miękkości W międzyczasie bardzo drobno posiekać cebulkę. Uszka wrzucić na osolony wrzątek, wymieszać, aby nie przylegały do dna i gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, przelać do garnka i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę, do całkowitej miękkości. Przestudzony farsz można nabierać małą łyżeczką, formować kulki i poukładać je na desce do krojenia (kulki nie muszą być pedantycznie dokładne, wystarczy, że będą to w miarę okrągłe, zwarte porcje). Kiedy kawałeczki cebuli nabiorą lekko złotego koloru, dodać na patelnię 2 łyżki wody i pozwolić jej poddusić się swobodnie, nie zwiększając grzania pod patelnią. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na duży placek o grubości ok. 2-3 mm i wykrawać kwadraciki o wymiarachok. Po przygotowaniu, warto owinąć ciasto folią aluminiową – w oczekiwaniu na farsz nadal zachowa swoje ciepło i nie przeschnie. W ten sposób bardzo ułatwimy sobie pracę z ciastem, podczas zawijania będziemy mieć czyste ręce, a uszka wyjdą pękate i pełne farszu. Ugotowaną kapustę odcisnąć (wyjąć liść i zielę), przełożyć na deskę razem z ugotowanymi wcześniej grzybami i posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Dziś mam dla Was niezwykły przepis na moje ulubione uszka z kapustą i grzybami. Gotowy farsz powinien być spójny, nie wodnisty, maślany w smaku, mocny, wyrazisty, kwaśny, lekko przełamany słodyczą i lekko pikantny. Wypchane po brzegi intensywnym, bogatym w smaku farszem, w którym dominuje kwaskowata kapusta przełamana karmelizowaną cebulką i sporą ilością kremowego masła. Wszystko owinięte w moje ulubione, delikatne, mięciutkie i bardzo elastyczne ciasto na bazie gorącego mleka. Jeśli jesteście ze mną dłużej, wiecie pewnie, że testowałam wiele wariacji pierogowego ciasta, ale wersja z masłem i mlekiem nie ma sobie równych! Na patelni, na małym ogniu rozgrzać łyżkę masła. Gdy cebula wchłonie całą wodę, dolać kolejne dwie łyżki i powtarzać proces do momentu, aż będzie miękka, słodka w smaku i kolorem podobna do koloru kapusty.