Ciasto kajmakowa róża (5 składników)

Wilk
Ciasta
13.10.2018 10:59
Ciasto kajmakowa róża (5 składników)

Ciasto kajmakowa róża Drukuj przepis Składniki ► mąka [200 g / 1 i 1/2 szklanki] ► cukier puder [60 g / 1/2 szklanki + do posypania góry] ► zimne masło [100 g / 1/2 kostki] ► kajmak [200 g / 7 łyżek] ► kwaśne jabłka [2 średnie lub 3 małe sztuki] Dodatkowo: ► ekstrakt waniliowy [3-4 krople – opcjonalnie] ► zimna woda [2-3 łyżki] ► sól [1/3 łyżeczki] Połączenie kruchego ciasta, kajmaku i jabłek może się wydać zbyt proste i oczywiste, ale w tym wypadku w prostocie siła, bo te smaki łączą się ze sobą fantastycznie! Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie, wyłożyć ciastem natłuszczoną formę, gęsto nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez 17-20 minut do złotego koloru. Jabłka przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cieniutkie plasterki 2-3 mm. Gotowe plasterki przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować 3-5 minut, żeby zmiękły i stały się elastyczne, po czym odsączyć i przelać zimną wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/10/ciasto-kajmakowa-roza-5-skladnikow.html