Tarta galette ze śliwkami Drukuj przepis Składniki ► śliwki węgierki [300 g / ok. 23 sztuki ] ► mąka pszenna [200 g / 1 i 1/2 szklanki] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► cukier [70 g / 6 łyżek] Najprostsze na świecie kruche ciasto bez jajka zawsze się udaje, do tego plasterki pachnących, sezonowych śliwek, pół godzinki i na stół wjeżdża idealny deser na późne lato i początek jesieni. W międzyczasie umyć i pokroić śliwki (najlepiej sprawdzają się tu podłużne paseczki, każdą połówkę śliwki kroję na 3-4 paski). Na środku w okręgu wysypać pozostałe 3 łyżki cukru (można najpierw odcisnać obrys małego talerzyka, żeby wyszło nam idealne koło). Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 1 cm. Gotowe ciasto przestudzić i podawać na ciepło lub zimno, solo, z lodami, lub delikatnie oprószone cukrem pudrem. A chcącym zatrzymać lato na trochę dłużej, proponuję podanie jej z gałką waniliowych lodów :) Piec przez 25 w 180 stopniach (grzanie góra-dół), przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem (opcjonalnie).