Chlebek bananowy 75 g miękkiego masła 4 dojrzałe banany 1/2 szklanki cukru trzcinowego ( w oryginalnym przepisie jest szklanka ale jak dla mnie z połową jest wystarczająco słodkie bo banany też dają dużo słodyczy) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/2 szklanki mąki Piekarnik nagrzać do 170 stopni. I taki też jest też ten chlebek - bardzo prosty w wykonaniu, z małą ilością składników i z dużą ilością bananów (aż 4 na ciasto). To nie jest ciasto dekadenckie, tylko proste, codzienne ciasto, które też z powodzeniem można zjeść na śniadanie - podpieczone w testerze, posmarowane masłem będzie cudownym początkiem dnia. Ja w takich wypadkach najczęściej sięgam po coś z jabłkami i cynamonem ale drugą opcją jest prosty chlebek bananowy. Przestudzić przed podaniem - chociaż panna Dahl sugeruje też, żeby zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta posmarowany masłem.