🙂 Składniki na korzenny biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szczypta soli 4/5 szklanki mąki pszennej (około 130g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 🙂 Nasączenie: 2 pomarańcze 50ml wody 80g cukru Wyciśnięty sok z pomarańczy, wodę oraz cukier umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy na małym ogniu. Składniki na krem cynamonowy: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 6-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika Serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder oraz cynamon umieszczamy w misie miksera i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna. Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na dnie tortownicy lub rantu cukierniczego, a następnie zwilżamy go wcześniej przygotowanym nasączeniem z soku pomarańczowego. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny, aby tort zachował kształt w momencie, gdy wyjmiemy go z tortownicy. Umieszczamy kolejny biszkopt i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy go, smarujemy powidłami śliwkowymi oraz wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Wykończenie: Pierniki w glazurze mielimy w malakserze do momentu, aż powstanie z nich pierniczkowa kruszonka. Dodajemy przesiane mąki wraz z resztą suchych składników w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodatkowo: 600g powideł śliwkowych opakowanie pierników w glazurze 2 łyżki cynamonu