MENU NA TYDZIEŃ: IDEALNE NA JESIEŃ

Agnieszka
Obiad
08.10.2018 9:27
MENU NA TYDZIEŃ: IDEALNE NA JESIEŃ

Nagły atak jesieni trochę nas zaskoczył, jeszcze przecież niedawno robiliśmy chłodniki na upały, a tu proszę, chłodem nagle powiało, dzień się skurczył jak sweter w praniu, letnich owoców jest coraz mniej, w sklepach zaczyna rządzić dynia i jeszcze tydzień, a pojawią się znicze. Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Jeśli nie macie czasu na pisanie to poprosimy o łapkę w górę, żebyśmy mogli ocenić, czy nasze menu Wam się spodobało :-). Kurczak alla cacciatora, zapiekanka tartiflette, caserolle z indykiem, burgery wołowo-cukinowe i wreszcie – zupa z mlekiem kokosowym. Przepisy na dania będziemy wrzucać codziennie rano, nie jesteśmy w stanie wszystkich spisać i opublikować za jednym razem – wybaczcie!:-) Oto nasze menu na tydzień: Kremowy, zawiesisty sos pomidorowy i zanurzone w nim mięciutkie, uduszone kawałki kurczaka. Liście na drzewach pożółkły, ściemniały i zaczęły opadać; wiatr kręcił je w powietrzu i niósł gdzieś daleko, aby porzucić znowu. Przepisy są łatwe i, poza wyjątkami, (jak kurczak, wymagający długiego, powolnego duszenia) można je zrobić w pół godziny. No niestety, zrobiło się jak u Andersena – jesień przyszła, rady nie ma na to. Nie chodzi tu jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). My wszystkie pięć dań zrobiliśmy w sobotę wieczorem w dwie godziny. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę Coleslaw 8. Zrobić pulpety z krewetek i upiec. Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. W tym tygodniu przygotowaliśmy właśnie taki zestaw dań: sycących, ale nie ciężkich, zdrowych i pełnych witamin. Można go podać z ryżem, makaronem lub zjeść z pieczywem. Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Jeśli gotujecie na co najmniej kilka dni, to spisanie scenariusza jest niezwykle ważne, żeby maksymalnie efektywnie wykorzystać czas. W tym daniu są dwa ciekawe składniki: jeden to cynamon, a dokładniej kora cynamonowca, który wspaniale zaromatyzowała bulion. Powietrze stawało się chłodne, wilgotne, ciężkie chmury przesuwały się nisko po niebie, niosąc deszcze i śniegi, zasłaniając słońce. Każde z tych dań świetnie się mrozi i doskonale nadaje do odgrzania. Harmonogram pracy w kuchni jest mocno skrócony, pokazuje jedynie kolejność działań. Szukaliśmy przepisów na hasło jesień rozgrzewających, pełnych smaków dorodnych warzyw. W końcu jest to kurczak po myśliwsku. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi się chrupiąca.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-idealne-na-jesien/