Gwarantuję Wam, że macie w domu wszystkie składniki – u mnie ich nigdy nie brakuje – dlatego jeśli nie posiadacie niczego słodkiego do niedzielnej kawki, zamiast pomykać do cukierni – wszak dziś niedziela handlowa – lepiej zmajstrujcie sobie sami własne ciacho bo ten przepis na szarlotkę jest naprawdę prosty. Czego potrzebujemy? mąka pszenna – 2,5 szklanki cukier puder – około 2 łyżki proszek do pieczenia – 2 łyżeczki cukier waniliowy – pojedyncza porcja jajko margaryna lub masełko. Wystarczy zmieszać 4 łyżki śmietany – czubate – z 4 łyżkami cukru pudru i wylać wszystko na jeszcze gorące ciasto. Ciasto z połówkami jabłek – składniki Trafiłam na to ciacho gdzieś na instagramie. Zagniatamy razem wszystkie składniki na ciasto – czyli wszystko do momentu, w których w składnikach pojawiają się jabłka. Ważne, żeby było 250 gram serek waniliowy – ja zawsze używam Danio – 125 gram 8 dużych jabłek cynanom śmietana kwaśna 18 % cukier puder do polewy Przepis na szarlotkę – jak zrobić ciasto z połówkami jabłek? Jedną z nich wykładamy na blaszce – na papier do pieczenia. Kładziemy je na ciasto dość ciasno – jedno obok drugiego. Wprawdzie tam zalecano, by jabłka odstały swoje i puściły sok, ale ja się do tych zaleceń nie dostosowałam i nie żałuję bo wyszło pyszne. Polewa jest prawdziwym dopełnieniem naszej szarlotki, fajnie zastyga i smakuje wybornie, choć nie ma w niej wielkiej filozofii.