Pierniczki bakaliowe

Pierniczki bakaliowe

Składniki: ok. 5 szklanek mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka miodu 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Na wierzch: lukier cytrynowy polewa czekoladowa orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie, a następnie dość drobno posiekać. Pierniki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C do zarumienienia (kilka minut z obu stron). Miód wymieszać z 5 szklankami mąki, sodą, miękkim masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Do ciasta dodawać jeszcze po trochu mąki do uzyskania masy, która nie klei się do rąk. Ciasto dzielić na mniejsze części i wałkować na grubość około 5 mm. Rodzynki i orzechy sprawiają, że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i cukier puder. Najlepiej upiec je na początku grudnia, a polukrować około tygodnia przed Świętami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/pierniczki-bakaliowe/