ZAKWAS Z BURAKÓW

Przetwory
30.11.2018 12:33
ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków około 1kg buraków kilka ząbków czosnku 1 łyżka soli na litr wody łyżka ziela angielskiego 3-4 liście laurowe Buraki myję, obieram i kroję w plastry lub jeśli mniejsze to na ćwiartki. Układam je w dużym słoju (takim, jak do kiszenia ogórków) i przekładam obranymi ząbkami czosnku i przyprawami. Układam je w dużym słoju (takim, jak do kiszenia ogórków) i przekładam obranymi ząbkami czosnku i przyprawami. Buraki myję, obieram i kroję w plastry lub jeśli mniejsze to na ćwiartki. Jeżeli buraki wypływają, należy je docisnąć np talerzykiem. Jeżeli buraki wypływają, należy je docisnąć np talerzykiem. Słoik przykrywam gazą, obwiązuję gumką i odstawiam na blat na około tydzień. Zaglądam codziennie i sprawdzam, czy wszystkie są pod wodą i czy nie pleśnieją. Należy go przecedzić, przelać do butelek i trzymać je w chłodzie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://straszniesmaczne.blogspot.com/2018/11/zakwas-z-burakow.html