Łatwe Liczba porcji: 2 duże W kuchni żydowskiej popularnym daniem szabasowym jest kugel – okrągła zapiekanka, która może występować albo w wersji na słodko, z makaronem i rodzynkami, lub robiona na sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami i cebulą. Skład zapiekanki może być być rozmaity: camemberta można zastąpić mozzarellą, można zrezygnować z szynki, żeby zdanie było wegetariańskie, lub przeciwnie, dodać do makaronu pieczonego kurczaka. Makaronowego kugla jeszcze nie piekliśmy, ale na pewno za niego się zabierzemy, bo zapiekanka, którą Wam dzisiaj prezentujemy bardzo nas do tego zachęciła. Mamy tu makaron, ale pozostałe składniki już deserowe nie są: suszona szynka, jarmuż, pietruszka, parmezan, camembert i oczywiście jajka. ziemniaczany robiliśmy już kilkakrotnie i jest to wspaniały dodatek do odświętnych dań, bardzo podobny do naszej, polskiej babki ziemniaczanej.