Torcik waflowy 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 szkl mleka w proszku wanilia opakowanie okrągłych wafli 1/2 szkl orzechów laskowych Masło, 100 g czekolady, mleko i cukier umieszczam w rondelku i gotuję aż składniki się rozpuszczą. Ja wybrałam wersję ekspresową, z użyciem mleka w proszku i z uwagi na Nikodema zrezygnowałam z dodatku alkoholu. Pamiętam z dzieciństwa smak wafli przełożonych czekoladowym kremem, które rodzicie przywozili w foliowych woreczkach z Warszawy. Gdy masa zacznie się gotować zdejmuję z ognia i dodaję wanilię i mleko w proszku. Gęsty, rozpływający się w ustach krem i to charakterystyczne chrupnięcie świeżych wafli... Kiedy zaczną brązowieć, przesypuję je na ściereczkę, zawijam i szoruję, żeby pozbyć się skórki. Szybko mieszam (można mikserem), żeby mleko się rozpuściło i nie było grudek. Przykrywam wierzch pergaminem i obciążam np deską do krojenia z ułożonymi na niej książkami.