Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pszennej + do podsypania* - 25 g świeżych drożdży - 25 g cukru - pół szklanki mleka - 30 g masła - 1 małe jajko - mała szczypta soli - duża szczypta cynamonu Na nadzienie: - 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika - 1 czuba łyżeczka nutelli - 40 g masła - 50 g cukru Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy nasze plecionki, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby nabrały ładniejszego koloru). Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie na długi pasek a la prostokąt (nie musi być idealnie równy i tak go będzie zwijać, szerokość około 5-6 cm). Dodatkowo: - 1 małe jajko *ilość zależy od rodzaju użytej mąki i panujących w pomieszczeniu warunków, często nie muszę nic dodawać czasem muszę dodać jej więcej podczas wyrabiania Przygotowanie: Powstałe przez rozcięcie dwie części splatamy ze sobą (zawijamy jedną na drugą), następnie z naszego świderka tworzymy coś w rodzaju ślimaczka, końcówkę zawijamy pod spód i dociskamy. Czas może być różny w zależności od warunków – około 1 h (u mnie ciasta rosną dużo szybciej, ciasto powinno podwoić swoją objętość). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale wy możecie przykryć miskę np. ściereczką). Ja robię to w garnuszku lub gdy się spieszę wkładam szklankę ze składnikami na chwilę do mikrofali i potem całość mieszam do połączenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, choć pod koniec można go na chwilę włączyć, aby plecionki miały ładniejszy kolor). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, dużą szczyptę cynamonu, dodajemy małą szczyptę soli, wbijamy 1 jajko, wlewamy przestudzone masło i nasze drożdże z mlekiem. Nasze piernikowe plecionki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. W razie potrzeby podczas wyrabiania posypujemy rękę mąką pszenną (nie wsypujemy mąki bezpośrednio do ciasta). Piernikowe plecionki drożdżowe Odkąd pierwszy raz je przygotowałam nie wyobrażam sobie bez nich świąt i popołudniowych spotkań z przyjaciółmi.