Ziemniaki hasselback z boczkiem i cebulą Drukuj przepis Składniki ► masło [30 g / 3 łyżki] ► czosnek [2 ząbki] ► ziemniaki [ok. 500 g / 5 średnich sztuk] ► boczek [100 g] ► cebula [100 g / 2 małe sztuki] Dodatkowo: ► rozmaryn [1 łyżeczka suszonego lub 2 gałązki świeżego] ► sól [1 łyżeczka] ► pieprz [1/2 łyżeczki] Notatki W tym przepisie można pominąć cebulę i nafaszerować ziemniaki jedynie plasterkami boczku | Masło można też aromatyzować innymi ulubionymi ziołami i przyprawami np. tymiankiem, majerankiem, papryką wędzoną, chili etc. Można także użyć boczku w plastrach, ale samodzielne krojenie takiego w kawałku pozwala na dobranie grubości plasterków do naszych preferencji. Można też próbować naciąć go ,,na oko i uważając, aby nie przeciąć całości, ale wersja z pomocą jest szybsza i bezpieczniejsza. Ułożyć ziemniaki na blaszce (dobrze ją wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez godzinę w 180 stopniach. 15 minut przed wyjęciem z piekarnika, można posmarować wierzch masłem jeszcze raz, aby były wyjątkowo chrupiące. Bardzo sycące i pełne smaku, najlepsze na gorąco z sosem tatarskim lub porządną łychą kwaśnej śmietany. Świetna, zaskakująca opcja na imprezę – na pewno zniknie, zanim się obejrzycie :) Uwieńczone armatyzowanym masłem ziołowo-czosnkowym, chrupiące na brzegach, delikatne w środku.