Składniki (4 blachy z piekarnika*): 100 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko (wielkość L) 500 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło, miód, cukier i przyprawę do piernika przełożyć do rondelka, podgrzać na średnim ogniu i mieszać do czasu, aż cukier całkiem się rozpuści. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pierniczki, ale jeśli szukacie tego podstawowego, który z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia klasycznych pierników, pierniczków z wzorkiem (ciasto zachowuje kształt po upieczeniu), czy elementów potrzebnych do zbudowania chatki z piernika, ten przepis jest dla Was! Pierniczki wychodzą pyszne, z ciastem bardzo dobrze się współpracuje – nie ma problemów z wałkowaniem, więc świetnie sprawdzi się podczas przygotowania pierników z dziećmi. Chwilę po upieczeniu pierniki będą bardzo twarde, dlatego należy odstawić je przykryte ściereczką, na kilka dni w chłodne miejsce, do czasu aż nabiorą wilgoci. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24-48 godzin. Na rozwałkowanym cieście wyciąć foremkami pożądany kształt i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.