Szarlotka sypana

Ciasta
19.11.2018 21:58
Szarlotka sypana

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamonu 6 dużych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 170 g mocno schłodzonego masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Aby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem, wkładamy pod kratkę z tortownicą dużą blachę (z ciasta podczas pieczenia może wyciec nadmiar soku z jabłek). 1/3 część suchych składników wysypujemy na dno formy a na nie wykładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy następną część suchych składników, równomiernie rozprowadzamy, a na nią wykładamy drugą połowę jabłek. Zmrożone masło ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, kaszą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2018/11/szarlotka-sypana.html