Składniki: - 8 dużych cebul - 2 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 100 ml białego wina wytrawnego - 100 ml śmietanki 30% - ok. 1 litra bulionu - sól, pieprz - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - olej do smażenia - natka pietruszki Grzanki: - 1/2 bagietki - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - zioła prowansalskie Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Niestety ziemniaki należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Niestety ziemniaki należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Zupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.