U nas np. na Wielkanoc nigdy nie było tradycji związanych z białą kiełbasą (ta pojawia się tylko w barszczu czerwonym z jajkiem – tak, czerwonym, nie ma żurku), a na obiad zazwyczaj są właśnie kotlety. PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I FETĄ Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 1 cukinia 1 pietruszka 100 g sera feta 1/2 cebuli 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. Do kotletów dodałam zalegającą ostatnią cukinię (kupiłam kilka sztuk w korzystnej promocji i większość poszła na placki i do warzyw na patelnię), połówkę cebuli, trochę fety i pietruszkę, która się w rosole nie zmieściła 😀 . Polecam kotlety mielone z cukinią i fetą na codzienny obiad, ale też na święta, rodzinne uroczystości. Z ostatnich kombinacji wyszły właśnie takie, pod wpływem chwili i tego, czego akurat chciałam się pozbyć z lodówki, by się nie zepsuło 😉 . bułki tartej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka białego pieprzu A co najlepsze – nawet na drugi dzień miękkie i niewiele różniły się od świeżych (specjalnie sprawdziłam, bo zwykle mielone drugiego dnia są już suche). Uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Nie odwrotnie, bo miałabym spaloną panierkę na patelni w chwili, gdy chciałabym smażyć te bez obtaczania. bo to taki tradycyjny polski obiad, na święta też 😉 ale ciężki…