Jesienne ciasto z dyni

Małgorzata
Ciasta
19.11.2018 10:33
Jesienne ciasto z dyni

SKŁADNIKI (na dwie formy keksówki 11cm×25cm) 500 g miąższu dyni 700 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej razowej 270 g cukru 1 szklanka oleju olejek pomarańczowy 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia po 0,5 łyżeczki kardamonu i imbiru, 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej garść rodzynek 2 łyżki pestek dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki. Składniki podałam od razu na dwie formy keksówki, bo ciasto długo zachowuje świeżość, a poza tym dynie z reguły sporo ważą, więc piekąc dwa ciasta możemy wykorzystać więcej miąższu. 2. Łączymy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę pszenną, mąką pszenną razową, proszek do pieczenia, przyprawy. Łączymy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę pszenną, mąką pszenną razową, proszek do pieczenia, przyprawy. 5. Ciastem napełniamy dwie formy keksówki wyłożone papierem do pieczenia. 5. Ciastem napełniamy dwie formy keksówki wyłożone papierem do pieczenia. 3. Przez kilka minut ubijamy jajka z cukrem. 3. Przez kilka minut ubijamy jajka z cukrem. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 50 minut. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 50 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://przepisy-online.blogspot.com/2018/10/jesienne-ciasto-z-dyni.html