Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką

Malgorzata
Obiad
19.11.2018 10:39
Kurczak zapiekany z boczniakami i wędzoną śliwką

English version Chicken baked with oyster mushrooms and prunes (4 servings) Ingredients: 100 g smoked bacon, diced 1 onion, diced 4 tablespoons butter 4 chicken legs a handful of prunes, chopped 10 pickled onions 500 g oyster mushrooms cut into strips 2 sprigs of thyme 25 g flour 600 ml chicken stock salt, pepper, sugar to taste chopped parsley to serve Preparation: Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki masła 4 udka z kurczaka garść wędzonych śliwek, posiekanych 10 marynowanych cebulek perłowych 500 g boczniaków pokrojonych w paseczki 2 gałązki tymianku 25 g mąki 600 ml bulionu drobiowego sól, pieprz, cukier do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż doprawione solą i pieprzem udka i obsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym przełóż do naczynia z boczkiem i cebulką. In the same pan, heat the 2 tablespoons of butter, add chicken legs seasoned with salt and pepper and cook until browned on both sides, transfer to baking dish with bacon and onion. Soczysty kurczak najpierw obsmażony na rumiano, a następnie zapieczony z cebulką, boczkiem, wędzonymi śliwkami i boczniakami oraz marynowanymi cebulkami wraz z aromatycznymi ziołami. Add stock and cook stirring for 2-3 minutes until no lumps, season to taste with salt, pepper and sugar and pour over the prepared chicken. Wlej bulion i gotuj mieszając rózgą przez 2-3 minuty i jak nie będzie już grudek, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i zalej nim przygotowanego kurczaka. Preheat the oven to 180 °C. Heat a large pan over medium heat, add the bacon and onion and cook until lightly browned. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wrzuć boczek wraz z cebulką.