Sos pomidorowy: 400 g pomidorów w puszce (pokrojonych) 1 łyżeczka soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii (można pominąć) 1 łyżka oliwy Pomidory przelać do garnka wraz z przyprawami, oliwą oraz wyciśniętym czosnkiem. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku 3 czubate łyżeczki suszonych ziół prowansalskich sól do smaku pieprz do smaku 1/3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki Śmietanę wymieszać z majonezem i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Z przepisu na sos pomidorowy uzyskacie ilość wystarczającą do wysmarowania 4 średnich pizz oraz stanowiącą dodatkowy sos do polewania. Wiem, że dla niektórych to profanacja, ale czasem lubię zjeść pizzę z sosem 😉 Sosy wykorzystuję głównie w przypadku pizzy z dodatkiem mięsa i pieczarek. Jako sos pomidorowy używam nadmiaru sosu, jaki zostaje mi po przygotowywaniu sosu na pizzę.