Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą

Obiad
02.03.2017 19:37
Bakłażan faszerowany pieczarkami i fetą

Składniki: 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana umyć i przeciąć na pół. Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. Podsmażone na patelni warzywa przyprawione czosnkiem, pietruszką i oregano idealnie się komponują z delikatną skórką bakłażana. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Zapiec jeszcze przez 10 minut w piekarniku (w 180°C). Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ naciąć nożem wzdłuż i w poprzek (tworząc drobną kostkę). Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/baklazan-faszerowany-pieczarkami-i-feta/