Ciasto bajaderka

Karol

Ciasta

17.11.2018 11:17

Ciasto bajaderka

Ciasto bajaderka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki Ciasto: 400 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 2 żółtka 200 g margaryny do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 łyżki cukru pudru 1 tabliczka gorzkiej czekolady 150 g margaryny do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki rumu garść rodzynek garść orzechów włoskich (łuskanych) skórka pomarańczowa Pamiętam, że sporo lat temu szedłem specjalnie kilka przecznic do cukierni na Jaracza przy DH Magda w Łodzi, by zjeść wielką kulę bajaderkową Podejrzewam, że to było trzecie życie pączka, bo najpierw był zwykłym pączkiem, potem ciastkiem ponczowym, a na końcu bajaderką. Robimy polewę czekoladową (możesz użyć takiej jak w moim przepisie na murzynek ) i wylewamy na ciasto. Nawet z tej samej cukierni zależnie od dnia, mogą się różnić smakiem, może to, że nie wiadomo na co trafisz stanowi o wyjątkowości tego ciastka. Bajaderki w cukierniach, nie wiem czy wiecie, ale to resztki niesprzedanych wcześniej ciast i ciastek przemielone w masę zazwyczaj kakaową z dodatkiem alkoholu, oblane czekoladą. Ciasto po schłodzeniu dzielimy na 2 części i wylepiamy każdą 2 jednakowe foremki, jak nie mamy można piec je kolejno. Do tego pyszna polewa na wierzchu i mamy własną bajaderkę i nie musimy zgadywać co w niej było. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szczerze i tak bajaderka to jedno z moich ulubionych ciastek w cukierniach i nigdy chyba jeszcze nie jadłem takiej samej. Formujemy kulkę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schładzamy ciasto w lodówce i kroimy na kawałki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/ciasto-bajaderka/