Makaron w sosie dyniowym

Pati
Makarony
18.11.2018 10:40
Makaron w sosie dyniowym

Składniki: około 250 g makaronu (u mnie spaghetti) 1 kg dyni (waga po obraniu) 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym) szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki chili 2-3 łyżki oliwy/oleju 1/2 szklanki śmietanki 30% ok. 200-250 ml wody pieprz sól W tym samym czasie z papryki usuwamy gniazda nasienne, układamy na blaszce skorą do góry i pieczemy w 200°C, aż skórka ściemnieje. A ponieważ dynia to zdecydowanie niekwestionowana królowa jesieni, a jej cudowny kolor ciągle mnie inspiruje to właśnie na jej bazie przygotowałam danie. Do dyni dodajemy obraną paprykę, drobno straty imbir, chili, kurkumę i pieprz i blendujemy na gładki krem. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak 😉 Makaron w sosie dyniowym Dodatkowo: drobno posiekana natka pietruszki ser pecorino lub inny podobny Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w małą kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy dynię. Na 3-4 minuty przed końcem dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Jest bardzo aromatyczne bo zawiera kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/makarony/makaron-w-sosie-dyniowym