Ministerstwo Finansów wprowadza zmiany w stawkach VAT. Ich celem jest uproszczenie systemu oraz ograniczenie niekonsekwencji w stosowaniu stawek VAT. Rezultatem tych zmian będą nieco inne niż do tej pory ceny niektórych produktów. Co podrożeje, a za co zapłacimy mniej?
Za co zapłacimy mniej?
Tańsze pieczywo i ciastka
Obecnie w cenie pieczywa jest 5, 8 lub aż 23% VAT. Jednak teraz wszystkie rodzaje pieczywa będą obłożone jedynie 5-cio procentowym VATem. Pieczywo oraz ciastka więc znacząco potanieją.
Produkty dla dzieci
Pieluchy, akcesoria dla niemowląt i inne produkty przeznaczone dla dzieci również będą tańsze. VAT na te produkty spadnie z 8 na 5%. Dotyczy to również produktów higienicznych (podpaski, tampony, itd.)
Owoce tropikalne
Owoce tropikalne, cytrusy, orzechy (w tym pistacje, kokosy, migdały) będą obłożone 5% podatkiem VAT. Do tej pory VAT wynosił 8%.
Żywność dietetyczna
Produkty dietetyczne, homogenizowane, w tym zupy i buliony oraz produkty spożywcze medyczne obecnie objęte stawą 8% zostaną objęte stawką 5%.
Niektóre przyprawy
Musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, obecnie opodatkowane według stawki 23% będą objęte zakresem stawki 8 proc. tak jak inne przyprawy.
Książki
Każdy rodzaj książek (drukowane, e-booki, audiobooki) są opodatkowane stawką 23%. Proponuje się obniżyć tę stawkę do 5%. Natomiast wszelkie gazety i czasopisma w każdej formie będą objęte stawką 8%.
Za co zapłacimy więcej?
Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran, kurkuma) – z 5% na 8%.
Soki nie 100%
Wszystkie soki, które nie są oznaczone tzw. 100% są obecnie objęte 5% VATem. Ma on jednak wzrosnąć do 23%.
Owoce morza
W tym przypadku VAT wzrośnie z 5% do 23%.
Lód
Lód do celów chłodniczych i spożywczych – z 5% do 23%.
Czasopisma specjalistyczne
Proponuje się podwyższenie stawki na czasopisma specjalistyczne z 5% do 8%.