Początkowo może się wydawać, że składników na ciasto jasne jest zbyt mało, ale spokojnie – tak ma być;) Nie przejmujcie się też jeśli wzorki nie wyjdą Wam perfekcyjnie (u mnie nie wyszły;)) – w cieście one i tak się stracą, zwłaszcza po pokrojeniu Dodatkowo: 200 g tłustego sera (użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony z Wielunia) 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki cukru pudru 230 ml kremówki 2 banany (najlepiej żeby nie były mocno wykręcone) Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. ;) Ciasto jasne: 20 g miękkiego masła 20 g cukru pudru 20 g mąki 1 białko Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (odcinamy róg rękawa, tak by wzorek wyszedł w miarę cienki) i wyciskamy jasne wzorki na wyłożoną papierem blachę z wyposażenia piekarnika. Ciasto ciemne: 3 jajka + 1 żółtko 100 g mąki 100 g cukru kryształu 15 g kakao Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę (jasny wzorek powinien być na wierzchu). Upieczone ciasto od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na wilgotną ściereczkę. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Niby nie jest to nic wyszukanego, ale jak na takie proste składniki, smakuje bardzo dobrze. Ciasto wylewamy na blachę z jasnym wzorkiem.