Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą, boczkiem i warzywami

Ewa

Zapiekanki

14.11.2018 9:20

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą, boczkiem i warzywami

Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków około 8-10 pieczarek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 200 g startego żółtego sera 300 g cienkiej kiełbasy 100-150 g boczku 1 duża cebula sól, pieprz, słodka papryka mielona masło Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 20 minut). Uwagi: połowę warzyw przesmażyłam w kiełbasą i boczkiem. Ziemniaki można rozłożyć podwójną warstwą – jedne na drugich. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy plasterki ziemniaków, oprószamy je szczyptą soli oraz mieloną słodką papryką. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką. Następnie rozprowadzamy podsmażone pieczarki, boczek z kiełbasą oraz piórka cebuli i paseczki papryki wymieszane z natką pietruszki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na cienkie paseczki. Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/11/14/zapiekanka-ziemniaczana-z-kielbasa-boczkiem-i-warzywami/