Wiśniak

Aleksandra
Ciasta
13.11.2018 13:19
Wiśniak

Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 220 g cukru ( 1 szklanka ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10 % Krem wiśniowy: 500 g wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych 500 ml kompotu wiśniowego ( 2 szklanki ) * 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g ) 85 g cukru pudru ( pół szklanki ) 2 jajka, osobno białka i żółtka 300 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 80 g białej czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła chociaż kilku drobnych zmian, tak pod swój smak i gust ( w oryginale na przykład wierzch ciasta należy oblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od swojej cioci ( widziałam, że w sieci też można go znaleźć, zresztą - czego nie można znaleźć w sieci, prawda? Krem: Mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić na sitku/durszlaku i osuszyć na ręczniku papierowym ( najlepiej jeśli wiśnie będą wyjęte wieczór wcześniej, by przez całą noc mogły się rozmrażać ). Jeśli czekolada nie rozpuści się do końca, miseczkę z polewą umieścić nad parą i podgrzewać do rozpuszczenia lub wstawić na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej. Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego sosu. Po upieczeniu biszkopt przez kilka minut studzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. UWAGA : Masa ma być wystudzona, ale nie może być zimna, gdyż zawiera galaretkę, która wówczas zacznie tężeć i masa nie utrze się dobrze z masłem. W pozostałym kompocie ( zimnym ) rozprowadzić proszek budyniowy, następnie wlać to do rozpuszczonej galaretki, postawić na palniku i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Nie należy miksować zbyt energicznie i na zbyt wysokich obrotach miksera, gdyż krem może się zwarzyć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do kremu w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę ( ucierać przez kilka minut ). Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Połowę kompotu ( 1 szklankę ) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. , ale leżał gdzieś zawieruszony pomiędzy innymi przepisami i dopiero ostatnio przypadkiem natknęłam się na niego. Na dolny blat wyłożyć cały krem wiśniowy, wyrównać, przykryć drugim blatem biszkoptu, delikatnie docisnąć. Polewa z białej czekolady: Czekoladę posiekać, umieścić w miseczce. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia i otrzymania kremowej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/11/wisniak.html