Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła, zimnego 250 g kwaśnej śmietany 18 % Krem: 600 ml mleka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan - fixu Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. W przypadku braku szprycy bądź rękawa cukierniczego w zwykłym woreczku foliowym odciąć róg, woreczek napełnić kremem i w taki sposób nabijać rurki. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny ( ciasto musi być dobrze schłodzone ). Wycięte z ciasta paski nawijać na każdą tulejkę w taki sposób, aby kolejne warstwy delikatnie na siebie zachodziły. Jego konsystencja jest mniej zwarta jak kremu z masłem, ale moim zdaniem do rurek taki krem jest w sam raz. Powstały budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Pokroić je w długie pasy o długości około 50 cm i szerokości 1,5 - 2 cm. Metalowe tulejki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Rurki z jednej strony obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do budyniu dodawać ubitą śmietanę, w 3 turach, delikatnie mieszając. Gotowym kremem nadziewać rurki. Można to zrobić nawet z kilkudniowym wyprzedzeniem, a upieczone i wystudzone rurki zamknąć w szczelnym pojemniku. Przepis na około 50 - 60 rurek ( długość metalowych tulejek do rurek - 12 cm ). Ja do swoich rurek wykonałam krem budyniowo - śmietankowy, czyli budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Wszystkie składniki szybko zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta ( w razie potrzeby podsypywać lekko mąką ). Choć oczywiście każdy może wykonać swój ulubiony lub napełnić rurki po prostu bitą śmietaną :).