Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Obiad
11.11.2018 20:46
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy 2 łyżki wazowe sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do całości. W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jajkami i gałką muszkatołową. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Kotlety podajemy podane sosem z dodatkiem surówki lub ogórkami kiszonymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2018/11/kotlety-ziemniaczane-z-sosem.html