Piernik Staropolski Część I - Nastaw

Iwona
Ciasta
09.11.2018 17:58
Piernik Staropolski Część I - Nastaw

400 g mąki pszennej 200 g miodu 4-5 łyżek mleka 125-140 g masła 1/4 szkl cukru 2 jajka kl M lub jedno kl L 1 płaska łyżeczka sody 1 całe opakowanie przyprawy do piernika ( 20 g) szczypta soli 1. Masło rozpuszczamy wraz z miodem i cukrem, mieszamy do połączenia się i całkowitego rozpuszczenia a następnie odstawiamy aby przestygło. 2. Do wystudzonego masła dodajemy mąkę, jajka, sodę rozmieszaną w mleku oraz przyprawę do piernika. 3. Ciasto wyrabiamy i przekładamy do naczynia w którym będzie już do końca leżakowało, najlepiej aby to było gliniane naczynie, ja takiego nie miałam wiec ciasto leżakowało w pojemniku plastikowym po lodach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/11/piernik-staropolski-czesc-i-nastaw.html