KARMELIZOWANA BRUKSELKA ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. 15- MINUTÓWKI!

KAROLINA
Obiad
09.11.2018 15:23
KARMELIZOWANA BRUKSELKA ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. 15- MINUTÓWKI!

Jestem maniakiem ryb, i tak wiem, że teraz trudno o dobrą rybę, a w mięsie ryb można znaleźć mikorplastik, ale wiem też, że jak się chce to dobrą rybę można kupić. Potrzebujesz: patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy) Przepisy będę starała się Wam podać w takiej formie, aby np. można było je łatwo modyfikować, będę podawała Wam też alternatywny dania, jak i różne jego warianty. Heheh jem je raz na sto lat, ale w gruncie rzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Redukujemy wino (pozwól mu odparować - cały jego aromat wchłoną śliwki i brukselki), dodaj łyżeczkę miodu i pozwól aby brukselką się lekko skarmelizowała - powinna gdzieniegdzie zrobić się złota i pięknie błyszcząca. Także, tak aby zdrowo jeść trzeba się niestety postarać, trzeba chcieć i trzeba szukać miejsc gdzie tą zdrową żywność można nabyć, niestety wcale nie jest to takie proste. A trzeci wariant (dla mięsożerców) podaj brukselkę z usmażonym na maśle filetem z indyka (oprósz go tylko pieprzem cytrynowym i solą). Danie możesz zjeść jako obiad w takiej formie, ale oczywiście możesz je podać z dowolną kaszą, ryżem czy też dobrej jakości makaronem. Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej kupić indyka. Ale oczywiście rozpisuję się o żywności, a chciałam Wam dzisiaj zainaugurować (heheehhe) nowy cykl na blogu, przepisów 15 minutówki. Mam nadzieję, że uda mi się Was zainspirować do wspólnego gotowania, że dzięki tym przepisom będziecie mogli bez problemu przygotować codziennie ciepły posiłek . Odcedź wodę, patelnię postaw na dużym ogniu, aby nadmiar wody z brukselki odparował. Moje codzienne menu jest raczej proste, zazwyczaj dość aromatyczne, lekkie, staram się aby było zdrowe - ale bez przesady! Drugi wariant to podanie tak przygotowanej brukselki z jakiem w koszulce lub sadzonym. Bo idąc takim tokiem rozumowania to w pierwszej kolejności unikałabym warzyw i owoców, które rosną tylko dzięki pestycydom, a jabłka są nawet 30 -krotnie opryskiwane... Brukselkę umyj, usuń zwiędnięte liście, wrzuć na patelnię, zalej wrzątkiem z czajnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2018/11/karmelizowana-brukselka-ze-sliwka-i.html