Ketchup z cukinii z pieprzem cayenne od Anety i Jacka 3 kg cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 g przecieru pomidorowego (ja dałam 600 g przecieru i 200 g koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki cayenne Ketchup z cukinii z pieprzem cayenne od Anety i Jacka Ketchup z cukinii z pieprzem cayenne od Anety i Jacka Ketchup z cukinii z pieprzem cayenne od Anety i Jacka Koleżanka z pracy przyniosła ketchup domowy do pracy. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii. Na następny dzień gotujemy warzywa do uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto! Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cebule obieramy z łupek, a papryki myjemy. Wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z solą.