Ciast ucieranych lub jogurtowych - lekko odcedzone wiśnie wrzucam bezpośrednio do ciasta Naleśników - polewam nimi naleśniki z nadzieniem z sera białego Racuchów - podobnie jak naleśniki polewam po wierzchu 6 kg wiśni z pestkami 1 kg cukru żelującego 1 kg cukru białego 3 opakowania żelfixu Wiśnie - przetwory na zimę. Przepis na tę frużelinę wiśniową, którą robię w słoiczkach na zimę, został wypracowany przeze mnie na zasadzie prób i błędów. Rok temu postanowiłam połączyć cukier żelujący z żelfixem oraz zwykłym cukrem i osiągnęłam najbardziej satysfakcjonującą mnie wersję na nasze domowe wiśnie w żelu. Serników - polewam nimi każdy kawałek przed podaniem na stół; ich kwaskowy smak doskonałe ożywia to ciasto Lodów - idealne do śmietankowych, waniliowych, bakaliowych czy czekoladowych aby stworzyć wykwintny deser Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. Frużelina wiśniowa do serników, lodów lub innych deserów. Nic się nie wylewa, nic nie brudzi słoików i pasuje na różne wielkości weków :) Następnie przetwory pasteryzujemy gotując 10-15 minut słoiczki w garnku z wodą do 3/4 wysokości słoiczków. Nie chciałam, żeby wiśnie były za słodkie i dałam go za mało, czego efektem były wiśnie w kompocie. Wiśnie - przetwory na zimę. Wiśnie - przetwory na zimę. Wiśnie - przetwory na zimę.