Prościzna! soczysta polędwiczka zapiekana z puree ziemniaczanym Drukuj 4 porcje Składniki 800 g ziemniaków do gotowania ok. 500 g świeżej polędwiczki wieprzowej 2 łodyżki świeżej szałwii (około 10-12 listków) 40 g świeżo startego parmezanu 2 łodyżki tymianku dodatkowo ok. 1 chochla wody z gotowania ziemniaków 2 łyżki oliwy sól/pieprz Przygotowanie Zimniaki obieramy ze skóry (lub nie, jak kto lubi), kroimy na ćwiartki i gotujemy około 12-15 minut w solonej wodzie. Nie uwierzycie, zanim nie zjecie, nie przygotujecie jakie czary się dzieją gdy ma się pod ręką te 5 składników: polędwiczkę wieprzową ziemniaki 2 gałązki świeżej szałwii 40 g parmezanu obfita gałązka tymianku tylko tyle potrzeba aby poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i przygotować dla rodziny coś wyjątkowego korzystając z dłuższego niepodległościowego weekendu. nieodzowne w tym przepisie są świeże zioła – jeżeli nie masz ich na co dzień w domu, spacer na pobliski bazarek lub do warzywniaka będzie świetnym pomysłem! W skrócie jedyne co trzeba zrobić w tym przepisie to ugotować ziemniaki, zgnieść praską do ziemniaków, podsmażyć polędwiczkę aby była rumiana ze wszystkich stron (max 4 minuty) i zapiec wszystko razem wcześniej posypując ziemniaki parmezanem. W tym czasie posypujemy deskę do krojenia szczodrze czarnym pieprzem oraz nieco mniej szczodrze solą i kładziemy na nią polędwiczkę, rolując tak, aby cała pokryła się przyprawami. Nie wykorzystane zioła można postawić na balkonie (dopóki nie ma mrozów) lub na parapecie ale z daleka od kaloryferów. Można w tym momencie dodać nieco oliwy (1 łyżka i wody z gotowania ziemniaków, jeżeli puree będzie zbyt gęste. Soczysta polędwiczka zapiekana z puree ziemniaczanym to nasz ulubiony sposób na przygotowanie tego gatunku mięsa. Niemniej jednak jest tak proste, że soczysta polędwiczka zapiekana z puree ziemniaczanym uda się najbardziej początkującemu kucharzowi. Przekładamy na dno puree ziemniaczane, które posypujemy resztą parmezanu (nie posypujemy serem mięsa!). W oliwie, która została na patelni smażymy liście szałwii, przez około 10-15 sekund i zaraz zdejmujemy. Kremowego puree ziemniaczanego przygotowanego bez masła, tylko z odrobiną oliwy, wody i 2 łyżkami startego parmezanu. Umieszczamy polędwiczkę na patelni i przysmażamy z każdej strony aby uzyskać brązową, skarmelizowaną skórkę. Następnie posypujemy polędwiczkę listkami szałwii, część wtykając w puree i zapiekamy jeszcze 2 minuty.