ciasto "Amore"

Krzysztof
Przepisy
12.02.2015 21:55
ciasto "Amore"

Przepis

biszkopt (należy upiec dwa takie biszkopty):

3 jaja (M)

4 kopiaste łyżki cukru

1 płaska łyżeczka cukru z wanilią

3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz do spodniego biszkoptu:

1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody

2 - 3 łyżki soku z cytryny

1 płaska łyżka cukru

masa jogurtowa:

300 gramów truskawkowego pitnego jogurtu (użyłam 330 gramowego z Danone)

1 galaretka truskawkowa

2 płaskie łyżeczki żelatyny

200 ml gorącej wody

galaretka:

2 galaretki truskawkowe

800 ml gorącej wody

dodatkowo:

polewa czekoladowa

1 galaretka truskawkowa

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (dzięki dodatkowi soli ubiją się znacznie szybciej), następnie dodać cukier, zmiksować około 2 minut, potem dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko do połączenia składników, ale nie za długo.

Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka, na jasno złoty kolor, ostudzić.

Upiec drugi biszkopt w taki sam sposób i również ostudzić.

UWAGA: Papier do pieczenia odrywamy po całkowitym ostudzeniu biszkoptów.

Sok z cytryny dokładnie wymieszać z wodą i cukrem.

Blaszkę ponownie wyłożyć jednym z papierów pozostałych z biszkoptu, włożyć jeden z blatów, nasączyć ponczem.

UWAGA: Drugiego blatu (wierzchniego) nie nasączamy ponczem !

Galaretkę dokładnie wymieszać z gorącą wodą i 2 łyżeczkami żelatyny, schłodzić do temperatury pokojowej, zmiksować z jogurtem (nie za długo, gdyż zrobi nam się pianka).

Mieszankę wstawić do lodówki, kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, wylać ją na naponczowany biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

W drugim blacie biszkoptowym (po ostudzeniu) foremką do ciasteczek wycinamy serduszka.

P.S Z serduszek można zrobić szybkie ciasteczka, np. przełożyć je dżemem i oblać czekoladą.

2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, studzimy do temperatury pokojowej, wstawiamy do lodówki. Kiedy galaretka zacznie nam tężeć (mieć konsystencję gęstego kisielu), wylewamy ją na zgęstniały krem jogurtowy. Wkładamy ponownie do lodówki.