sernik cytrynowo-pomarańczowy

Ciasta
03.11.2018 1:13
sernik cytrynowo-pomarańczowy

Składniki spód 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 80 g dobrego masła masa sernikowa 1200 g twarogu półtłustego 5 jajek 1 kubeczek śmietanki 36% 1 szklanka drobnego cukru do wypieków sok i skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego wierzch 1/3 puszki kajmakowej 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% kilka orzechów włoskich płatki migdałowe świeża żurawina świeże borówki amerykańskie kilka cukiereczków mlecznych Wykonanie Składniki potrzebne do wykonania spodu (bez jajka) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podpiekamy spód przez 5-7 min. Twaróg mielimy, miksujemy z cukrem, po kolei dodajemy po jajku, następnie sok z cytryny i pomarańczy. W sezonie jesienno – zimowym z wielką chęcią wracam do owsianek na ciepło. Przypomina sernikowy, kulinarny plener z pachnącą kawą i żurawinowym sernikiem z białą czekoladą. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans w 200 C, a następnie w 150 C przez 1h. W małym garnuszku przez chwilę podgrzewamy (tylko podgrzewamy!) masę kajmakową ze śmietanką. Sernik, który, jak każdy został przygotowany z wielką przyjemnością i sercem. Cytrynowo- pomarańczowy z kajmakiem, orzechami i owocami – borówką amerykańską i kwaskowatą żurawiną. Zestawiamy z kąpieli, studzimy lekko, wbijamy jajko i mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy na czekoladowy spód. Wsypujemy cappuccino, dodajemy otartą skórkę, na samym końcu śmietankę. Ciepłą wylewamy na wierzch sernika, za pomocą łyżeczki rozprowadzamy. Na suchej patelni podprażamy orzechy i płatki migdałowe. Tutaj propozycja na ciepło ze śliwką i cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://renataczelnykawa.pl/2018/11/03/sernik-moj/