rosół z pierożkami

Julianna
Zupy
31.10.2018 18:37
rosół z pierożkami

Zupa jarzynowa z frykadelkami Najlepszy domowy rosół Rosół drobiowy Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera gałązka lubczyku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu sól do smaku Mięso umyć, włożyć do dużego garnka (min 5-litrowego), zalać zimną wodą, żeby całe było pokryte, zagotować, odszumowując. Pierogi: 2/3 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania) 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. A w dodatku nie taki ot zwykły rosół z makaronem, a z pierożkami z mięsem. Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. Żeby nie było, nic nie mam przeciwko rosołowi z makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami czy kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). No cóż, wyłamałam się z konwencjonalnego obiegu i ugotowałam rosół na tygodniu. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie o średnicy 6cm), na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Łodygi pietruszki, gałązkę lubczyku i selera związać nicią kuchenną, razem z pozostałymi przyprawami wrzucić do garnka. Ugotowane pierogi osączyć na durszlaku, wyłożyć do talerzy zalać gorącym rosołem, posypać posiekaną natką pietruszki. Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) Cebulę obrać, opalić nad ogniem albo opiec wcześniej na grillu w piekarniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2018/10/roso-z-pierozkami.html