szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika) 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli pół szklanki obranych i posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania tortownica do pieczenia Wykonanie Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tartce i odciskamy a z niej nadmiar soku Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Ubijamy mikserem ok 3 min. jaka, cukier i cukier waniliowy Stopniowo dolewamy olej ciągle mieszając Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia Powoli wsypujemy mieszankę do jajek nie zaprzestając ubijania Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon Przepis na ciasto marchewkowe dostałam od mojej przyjaciółki z Dębowego Domu, która gdy nie produkuje cudnych drewnianych mebli, piecze wspaniałe ciasta. Bo pokażcie mi drugą kobietę, co będąc delikatną i piękną, dba o dom i dzieci, robi pyszne wypieki i jeszcze zna się na drewnianych meblach jak nikt. W przeciwieństwie do mebli, które są twarde i nie do pogryzienia, ciasto jest mięciutkie, świeże i pachnące bakaliami. Składniki 3-4 surowe marchewki 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru