Składniki: * na ok. 16 sztuk *szklanka 250 ml Ciasto: - Mąka 500 g - Mleko ciepłe szklanka - Cukier 4 łyżki - Masło 100 g - jajko - sól szczypta Zaczyn: - Drożdże 40 g - 2 łyżki cukru - 2 łyżki mąki - 6 łyżek ciepłego mleka ( mleko odliczyć od szklanki mleka z ciasta) Gdy ciasto zagnieciemy odkładamy do miski, wlewamy roztopione masło ( pozostawiając w rondelku ok. 4 łyżek masła na później) i ponownie wyrabiamy ciasto na drożdżówki. W kolejnej misce wymieszać składniki na ciasto: mąkę, cukier, letnie mleko, jajko, sól oraz zaczyn. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Ciasto przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W misce przygotowujemy zaczyn z 6 łyżek ciepłego mleka drożdży cukru, i mąki.