Zapiszcie więc sobie ten przepis, bo jestem pewna, że przyda się on prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez kielecki śmietana 18%, kwaśna sól, pieprz, zioła prowansalskie kostka rosołowa – opcjonalnie Kaszkę wsypujemy do większej miski. Może nawet mniej;):) Kaszę zalewamy wrzątkiem, w międzyczasie kroimy szynkę oraz paprykę konserwową i dodajemy produkty z puszki. Jeśli dobrze zorganizujemy swoją pracę możemy uporać się z nią w około 20 minut. W garnuszku mieszamy 3 duże łyżki majonezu z 1 łyżką kwaśnej śmietany. Można z nich wyczarować w dość szybkim tempie jakąś przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Sałatka z kuskusem jest zdecydowanie najszybszą w przygotowaniu sałatką.