Składniki: 100 g świeżego imbiru 1 szklanka cukru trzcinowego / szklanka 200 ml 2 szklanki wody około 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu* *w sklepie Brat.pl nabędziecie dużą ilość w przystępnej cenie. Syrop przecedzamy i przelewamy do szklanych buteleczek lub słoiczków (u mnie tak jak na zdjęciu – wyszła 1 buteleczka, a resztę syropu przeleję za chwilę do małego słoiczka). Pamiętajcie też o 7,5% rabacie na pierwsze zakupy dla czytelników bloga na kod: słodkieokruszki Przygotowanie: Imbir obieramy (czyt. Zmniejszamy ognień na minimalny, dodajemy cynamon i gotujemy całość aż syrop lekko zgęstnieje, a jego kolor stanie się intensywny. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w kostkę imbir oraz wodę. Nic tak nie rozgrzewa jak filiżanka herbaty z dodatkiem takiego syropu. Możecie go również dodać do zwykłej wody, polać nim desery lub dodać do wypieków. Ja przygotowuję go specjalnie na jesienne bądź zimowe dni.